[pagevisual]

Beelden: coördinatie in losjes gekoppelde werelden

Door: Gerhard Smid 

31 januari was ik te gast bij de manifestatie ‘’. Een paar honderd mensen verzamelde zich bij Beeld en Geluid in Hilversum om met elkaar de werking van beelden bij leiden en veranderen in het locale bestuur te onderzoeken. Een fantastische locatie, op zich al een bezoek waard. Mijn collega Sandra Kensen vroeg me op te treden in een haardvuurgesprek. Het bleek uiteindelijk te gaan om een TV-opname. Leuk om te doen, zie YouTube en mijn presentatie.

Hoe zit dat nou met beelden? Zelf ben ik van woord, teksten en boeken. Ik ben wel visueel ingesteld, maar kijk weinig TV of films. Ben zelden met beeld bezig, maar nu even wel.

In een boek lees ik een oude wijsheid: Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk (Spreuken 29:18). Op mijn oratie staan fresco’s uit het stadspaleis van Siena. Die maken duidelijk waar goed en slecht bestuur toe leidt. Zo houden de middeleeuwers hun bestuurders bij de les: houd je focus bij het belang van de stadsbevolking. Ik zoek hedendaagse beelden die bij steden horen: drie haringen voor het dorp van mijn grootouders (Scheveningen), een ooievaar of “reigar” voor de stad waar ik op school ging (Den Haag) en drie andreaskruisjes voor de stad waar ik nu woon (Amsterdam) en in elke ruimte van belang de plaat van het staatshoofd. Beelden zijn dus bezet terrein die bijdragen aan status quo.

Voor de veranderkunde zijn goedgekozen beelden of “concepts” essentieel, lees de bedrijfsstudie cultuurverandering over de Rabobank. Bij besturing in de openbare ruimte helpt het beeld van de hark niet. Gemeenten zijn immers meer dan kantoren met cubicles. Dat is maar goed ook.

Gemeenten zijn losjes gekoppelde systemen, daar heeft Karl Weick veel zinvolle dingen over gezegd. Om enige coherentie te krijgen bij de spelers in zo’n wereld is werken met beelden onontbeerlijk. Niet als een plaatje bij een praatje of hele rare beelden die niks met de gemeenten te maken hebben (de schaar van Wember). Maar zorgvuldig gekozen communicatie die de verbinding tussen de verschillende spelers mogelijk maken, dialogen uitlokken enzovoorts. Volg Obbla, ze maken televisie over en voor overheidsmanagement.

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 februari 2013 om 16:33 onder Algemeen, Symposia en bijeenkomsten. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.