[pagevisual]

Creativiteit en innovatie

Sioo als net-werk-plaats voor de zorgsector

Door: Gerhard Smid

Velen zien de zorg als kostenpost. Uitgaven voor zorg beïnvloeden het loonpeil én dus ook de kosten die werkgevers maken. Maar dit kostenperspectief moet niet domineren. De zorgsector is een enorme bedrijfstak, belangrijk in het produceren van maatschappelijk en persoonlijk geluk! Deze business verdient aandacht van creatieve organisatiekundigen, van adviseurs én van leidinggevenden. Sioo voedt die creativiteit, als netwerk en als werkplaats.

Sioo alumni bekleden sleutelposten in Raden van Bestuur van ziekenhuizen en andere zorginstellingen, zoals Cathy van Beek MCM (Radboud UMC), Marjolein ten Kroode MCM (Rivierduinen), die beiden de Sioo Master of Change Management behaalden. Pier Eringa (Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht), Peter Littooy (Zorggroep Noorderbreedte); beiden alumni van Succesvol Besturen van Ziekenhuizen (een traject dat Sioo organiseert in samenwerking met Boer & Croon). Bestuurders die zorgen voor schwung en beweging! Overigens: binnenkort start een nieuw programma speciaal voor bestuurders in de zorg (weer samen met Boer & Croon).

Onze werkplaats zorgt voor R&D. Kort geleden kregen we de ROA-impact prijs 2011 voor een experiment samen met Jeugdformaat. Essentie: creativiteit op de werkvloer losmaken om ongewone oplossingen te creëren. Eerdaags verschijnt een inspirerende ‘glossy’ over borging van vernieuwing, nu in de langdurige zorg (Sioo adviseerde Cordaan en Vilans, inzake Zorg voor Blijvend Beter).

We investeren verder via onderzoeksbegeleiding. Het Sioo onderzoeksplatform bood een thuis aan het promotieonderzoek van Yolande Witman (over leiderschap van artsen) en van Paul Kloosterboer (organisatieleren van professionele organisaties). Andere leden zijn op stoom, zoals Annemarie van Dalen (zie haar boek ‘Uit de schaduw van het zorgsysteem’), Pieterbas Lalleman (onderzoekt de activiteiten van leidinggevende verpleegkundigen in Nederland en U.S.A.) en Jeanette Knol (onderzoekt cultuurverandering in Tergooi Ziekenhuizen). En het meest recente nummer van het tijdschrift Management & Organisatie bevat een artikel van Sioo docent Chretien Felser, In dienstverlening begint ontwerpen bij begrijpen. Een aanrader!

Sioo als net-werk-plaats voor organisatie- en besturingsvragen voor een vitale zorgsector! Samen leggen we de vloer voor excellente zorg!

Dit bericht is geplaatst op woensdag 13 juli 2011 om 16:31 onder Algemeen, Innoveren. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.