[pagevisual]

De dag na: Ruimte maken in NEMO

Door: Gerhard Smid

Ruimte maken voor onderzoekende professionaliteit

Op 21 september kwam het boek “ ” uit , tijdens een symposium in NEMO in Amsterdam. Zo’n 150 mensen maakten een dynamische dag van die plek. Sioo docenten, Sioo medewerkers, hoogleraren van universiteiten, lectoren van hogescholen, organisatieadviseurs en velen die zich via de website van Van Gorcum opgaven. Er was heel veel te halen, en velen brachten hun werk in tijdens verhalende sessies, dialogen, speed dates, tafelgesprekken etc… Het was geen strak georganiseerde reis, meer een zwerftocht  met het boek ” ” als Lonely Planet Guide. Wil je meer zien van die dag:

Ga naar kettingreacties.ning.com

In het boek “Ruimte maken voor onderzoekende professionaliteit” staat de notie van “ruimte maken” centraal, in een context waarin veel professionals klagen: ze pakken mijn ruimte af!  Wij zeggen: die ruimte maak je zelf! Het boek gaat over die ruimte, en hoe je die ruimte kunt maken:

– Ruimte maken bij je klanten en hun organisaties? Hoe doe je dat en hoe weet je zeker dar dat deugt? Kan er meer dan actieonderzoek?

– Ruimte maken voor professionele ontwikkeling? Wat is er meer mogelijk dan reflectiesessies? Kan je ook samen met collega’s aan professionalisering werken? Hoe dan?

– Ruimte maken voor innovatie? Hoe werkt dat? Wat levert dat op? Wat betekent het werken aan een proefschrift daarbij?

– Mensen opleiden tot ruimtemakers? Hoe gaat dat?

Het boek is gemaakt door een aantal leden van het Sioo onderzoekplatform. Dat  is een losjes gekoppeld netwerk van professionals die de ambitie delen om zelf beter in het vak te worden en het vak verder te brengen via (kwalitatief) onderzoek. Vaak gaat dat “ ieder in zijn uppie”. Daarom komen we als onderzoeksplatform regelmatig bijeen. We werken volgens een vrij ontspannen aanpak, het doel is elkaar te steunen.Wie daar meer over wil weten , dan vertel ik je daar graag meer over.

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 september 2009 om 10:38 onder Algemeen, Symposia en bijeenkomsten. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.