[pagevisual]

Deel 4: Over plastic kroonluchters

Momenten uit het gesprek in Change over ontwerpen met dr. Jacob Voorthuis, docent aan de TU/e

Door: Marguerithe de Man

Op een gegeven moment in ons gesprek vertelt Jacob een anekdote. De week voor ons gesprek was hij in Dresden en bezocht daar met een aantal mensen de prachtige opera. Ze keken met bewondering naar een prachtige kroonluchter, totdat ze hoorden dat de kroonluchter van plastic was en een aantal mensen de kroonluchter ineens niet meer mooi vond. Uit deze anekdote zijn volgens mij twee belangrijke lessen voor ontwerpers te trekken.

De reactie ‘als het van plastic is, is het niet mooi’ is zo herkenbaar en typeert veel vragen die cruciaal zijn in het ontwerpen. Ontwerpen is het nemen van een serie besluiten. Blijkbaar was op deze plek een ‘traditionele’ koperen kroonluchter op zijn plek. Zo’n ding is heel zwaar en vraagt dus een veel steviger constructie, die minder mooi wordt of een stuk duurder. De gekozen oplossing is dus een, van een afstand niet van een koper te onderscheiden, klassieke  kroonluchter en niet een modern licht geval van peertjes aan een bosje. Die zou op andere plekken geweldig tot zijn recht komen, zoals de zelfde kroonluchter op andere plekken, van plastic of koper, niet op zijn plaats zou zijn. De eerste les is dus: Het gaat bij ontwerpen niet om de afzonderlijke besluiten, maar om de meerwaarde van het geheel.

Een plastic kroonluchter is niet echt, maar wanneer is iets echt? Die vraag ligt meer op Jacobs terrein, dan op het mijne, maar als je over iets kunt praten, dan bestaat het en is het dus wel degelijk echt. De tweede  les zegt iets over de acceptatie van ontwerpen. In hele stabiele omgevingen, in dit geval het gezelschap van geïnteresseerden in klassieke operagebouwen, worden ontwerpen die zeer sterk lijken op dat wat er al was (een koperen kroonluchter) snel geaccepteerd, totdat blijkt dat het ontwerp niet is wat het is. In instabiele omgevingen is meer ruimte voor innovatie en experimenten (een kroonluchter van plastic), maar zijn minder aanknopingspunten voor wat een ontwerp kansrijk maakt.

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 juni 2013 om 14:59 onder Algemeen, Ontwerpen. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.