[pagevisual]

Design (th)at Work(s): Second opinion (re)organisatie

Door: Brechtje Kessener

Laatst vroeg een directeur van een grote uitvoeringsinstelling me om mee te kijken bij hun . Met het nieuwe regeerakkoord staat de instelling voor de uitdaging om het takenpakket vrijwel geheel te transformeren en tegelijkertijd een flinke taakstelling te realiseren. Ze moeten zich zelf zo ongeveer opnieuw uitvinden. Geen gemakkelijke opgave. Natuurlijk zag de directeur het aankomen en heeft hij, deels samen met de hele organisatie, al flinke stappen gezet. Zijn onderhandelingen met de minister geven ruimte om te gaan ondernemen. Daarmee hopen ze het aantal ontslagen wat te beperken. De nieuwe profilering en positionering zal flinke impact hebben op de interne organisatie. Of ik wilde sparren met hem om zijn gedachten hierover te toetsen en aan te scherpen. 

Dit soort sparren doe ik vaker en ik vind dat telkens erg leuk. De gesprekken zijn altijd interessant, scherp op de snede en daardoor leerzaam. Door bewust stil te staan bij de beoogde organisatie- inrichting, vakkennis te combineren met de lokale situatie, krijgen we de achterliggende argumenten expliciet en toetsbaar. We onderzoeken de realiteit van beoogde effecten en prestaties en krijgen een beeld bij de mogelijke bijwerkingen. We bedenken hoe we die bijwerkingen kunnen voorkomen of kunnen  opvangen door extra overlegstructuren ed. Interessant, leerzaam en mijns inziens waardevol, omdat het gaat over werk van honderden mensen. Dan wil je toch niet lichtzinnig beslissen over de nieuwe organisatie-inrichting. Die tijd zou elke directeur, verandermanager of OR zich moeten gunnen…

Bij het plan om het symposium Design (th)at Work(s) te organiseren, dacht ik dus meteen ook aan het organiseren van een track ‘second opinion’. Een track waarop bedrijven en instellingen kunnen inschrijven en waarin zij een team experts laten meekijken naar de huidige organisatie-inrichting of beoogde reorganisatie. En het slaat aan! De Meulenbeld groep, een installatiebedrijf uit Almelo schrijft zich in. Het bedrijf is afgelopen jaren sterk gegroeid, onder andere door overnames. Dat maakte het echter wel lastiger om overzicht te houden. Het ERP-systeem biedt maar gedeeltelijk soelaas en dreigt de organisatie te bureaucratiseren. Omdat flexibiliteit en sterke klantoriëntatie belangrijke kernwaarden zijn, willen ze komend jaar gebruiken om de organisatie goed en stevig neer te zetten. Samen met een collega koppel ik Meulenbeld aan twee zeer ervaren organisatieontwerpers. Dat wordt een programmaonderdeel waar ik bij wil zijn!

Een Second  Opinion en een interessant symposium in één – een koopje!  Jouw interesse gewekt? Kijk hier voor de voorwaarden en schrijf je in. Lijkt het je wel wat, maar ligt het allemaal wat politiek gevoelig? Neem dan even contact op met mij (kessener@sioo.nl of 030 291 30 00).  Wil je het zelf ook leren: overweeg deelname aan Sioo’s  masterprogramma Designing Complex Organizations, master in de organistaiekunde.

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op maandag 3 oktober 2011 om 13:28 onder Algemeen, Organisatiekunde, Organisatieontwerp, Symposia en bijeenkomsten, Systeemdenken. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.