[pagevisual]

Een goed gevulde rugzak

Gastblog door: Frédérique van der Laan MWO Projectleider Onderwijslogistiek, stafdienst Bedrijfsvoering Hogeschool Utrecht

Net zoals Thecla van Hoogstaten en Roeli Pot, benaderde Marije Kapinga ook mij met vragen over de opleiding Designing Complex Organizations (DCO). Ze wilde een serie van drie blogs over de DCO en ik mag ‘de hekken sluiten’. Uit de blogs over DCO wordt duidelijk met wat voor soort vraagstukken deelnemers de masteropleiding binnenkomen. Ik ben aan de master begonnen, omdat ik mijn rugzak verder wilde vullen met kennis over en inzicht in organiseren .

In DCO werkten wij met een casus uit onze eigen praktijk; met alle ongemakken en kansen die daarbij horen. Ik heb gewerkt aan het ontwerp voor plannen en roosteren bij Hogeschool Utrecht. Als projectleider onderwijslogistiek bij de stafdienst Bedrijfsvoering heb ik hier dagelijks mee te maken.

Het ging om een langdurig en complex traject met veel betrokkenen binnen de Hogeschool. De voortgang van dit project liep niet gelijk met de voortgang van de opleiding. Het bleek niet altijd makkelijk om ‘boven het geheel te hangen’ en ondertussen te moeten handelen als onderdeel van het geheel. Toch was het zeer leerzaam, want het intensief nadenken, schetsen en discussiëren heeft geholpen in het proces, ook al kon ik niet alle ontwerpstappen doorlopen. Het studieontwerp staat nog steeds en fungeert nog altijd als routekaart met ankerpunten. Vooral de beslissing om een knip te maken tussen ‘het bestaande verbeteren’ en ‘het vernieuwen’ heeft duidelijkheid gebracht.

Door Designing Complex Organizations heb ik meer zicht op de verschillende perspectieven en kan ik zelf ontwerpdilemma’s scherper neerzetten, zodat deze ook getoetst kunnen worden. De aandacht voor ontwerpen helpt om beweging te krijgen binnen de organisatie. Het maakt alternatieven en afwegingen bespreekbaar. Ik kreeg in DCO veel perspectieven, verhalen, ideeën en modellen aangereikt die ik kon toepassen bij het ontwerpen van mijn eigen project. Daarnaast was het contact met mede-deelnemers van grote waarde. Voor mij is het echt de vulling van de rugzak gebleken die ik zocht. Ik kan beter de verschillende kanten van het traject overzien, die ik gebruik om mij meer uit te spreken en perspectieven te toetsen. Daarnaast ben ik ook beter in staat om verantwoordelijkheden daar te laten waar ze thuis horen. Kortom, DCO is wat mij betreft een aanrader!

Dit bericht is geplaatst op maandag 21 januari 2013 om 15:38 onder Algemeen, Designing Complex Organizations, Gastblog, Opleidingen, Organisatiekunde, Organisatieontwerp. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.