[pagevisual]

Een pareltje: de rol van beroepscodes

Door: Gerhard Smid

In wetenschappelijke netwerken komen altijd verrassingen op, kleine pareltjes. Zie een eerder blog over de rol van pizza’s bij vertrouwensvorming in innovatieteams. Nu dit! Een wetenschapper uit de USA doet naar de rol van . Zo’n code hebben organisatieadviseurs, artsen, accountants etc. Niet elke professional neemt het even nauw met zo’n code.

Deze wetenschapper ziet dat niet als afwijking. Volgens hem zit er systeem in. We moeten volgens hem zoeken naar schaduwstructuren. De eerste structuur die hij noemt is die van de hofhouding. Junior professionals doen mee aan onoirbaar gedrag omdat zij zich laten beïnvloeden door seniors. Ze moeten het niet wagen om in te gaan tegen de senior, conform ongeschreven regels van het vak, die zo overgenomen lijken uit de cultuur van de feodale hofhouding. Vergelijkbaar zijn praktijken zoals we die kennen van de Nomenklatura in het voormalige Oostblok. Die waren zo verstikkend, dat zelfs de partijsecretaris Gorbatsjov zich ervoor ging schamen. De derde optie die deze wetenschapper biedt: zou het niet zo zijn dat sommige professionals zich organiseren als “men of honour” volgens de regels van de Camorra?  Dit zet de durf van de jonge wetenschapper die de fraude in Tilburg aan de orde stelde, wel in een heel scherp daglicht!

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 januari 2012 om 22:17 onder Algemeen, Onderzoek. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.