[pagevisual]

Genoten in Barcelona – over inspiratiebronnen

Door: Annet Weitering

Ik was vorige week een paar dagen in Barcelona en bezocht, onder andere, het Picasso museum.
Het mooie aan het museum is dat je een heel goed beeld krijgt van de ontwikkeling van Picasso in zijn vak. Voorheen kende ik alleen zijn werken uit zijn latere perioden.
Als 14 jarige heeft hij al heel veel basistechnieken onder de knie en maakt hij al hele mooie schilderijen en tekeningen. Een schets van een naakte man op zijn rug gezien, ontroert me. Picasso was een vakman, bleef zijn vakmanschap zijn hele leven ontwikkelen en zocht steeds nieuwe inspiratiebronnen en leermeesters. Vanuit de basics op zijn vakgebied ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Daarbij werd hij beïnvloed door de inspiratiebronnen uit zijn context.

Wat mij zelf het meest boeide waren de schilderijen die Picasso heeft gemaakt na uitgebreide studies van Les Meninas van Diego Velásquez. Dat schilderij van Velásquez is prachtig en er zijn vele verhalen over geschreven. Las Meninas heb ik lang geleden gezien in Madrid en vond ik fascinerend. Velen jaren later kwam ik het weer tegen, samen met de schilderijen die Picasso maakte naar aanleiding van Las Meninas. Ze stonden in het boek van Rob van Es Veranderdiagnose (managementboek 2009). Vorige week zag ik de schilderijen van Picasso in het echt en met een mooie animatie waarin steeds zichtbaar werd welke schilderij Picasso uit welk deel van las Meninas van Velasquez maakte.


 

 

 

 

 

Mooi, zoals Picasso zich heeft laten inspireren door de collega die hij zo bewondert, om er dan een geheel eigen interpretatie aan te geven die op zich weer  een hele mooie toevoeging biedt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar dagen voor mijn vertrek maakte ik iets mee op kantoor , wat me deed denken aan de manier waarop we ook in ons vak leren van anderen, geïnspireerd kunnen raken en er dan onze eigen invulling aan kunnen geven.

Ik ontmoette een oude bekende om bij te praten: Jeroen van der Velden (zelfstandig adviseur en associate professor bij het Strategic Center van Nyenrode). Sinds onze samenwerking bij Delta Lloyd rond 2001 waren we elkaar uit het oog verloren. Nu waren we via via weer met elkaar in contact gekomen.

Ik stond met hem en  Jaap van Muijen te praten en hij vertelde wie hem tijdens zijn opleiding bij Sioo (SVO in 1998) het meest was bijgebleven: Paul Valens met onder andere zijn verhaal over de bruine en blauwe jasjes. Wat leuk! Al jaren roep ik zelf tegen deelnemers: ik gun iedereen een keer in zijn/haar leven Paul Valens. En juist nu ben ik op zoek naar een vervanger van Paul, omdat Paul met ‘pensioen’ is en we niemand meer Paul kunnen gunnen. Gelukkig kun je zijn verhaal van de bruine en blauwe jasjes en nog veel en veel meer nog vinden op zijn site.

Deze ontmoeting met Jeroen kan geen toeval zijn. Zal Jeroen de opvolger van de workshop over strategieontwikkeling worden? Geïnspireerd door Paul Valens, een vakman met zijn eigen context en inspiratiebronnen. We zullen het zien. De workshop Strategieontwikkeling is nu even gestopt, maar  al onze andere interessante workshops zijn hier te vinden.

Heb je zelf ook zo’n inspiratiebron of voorbeeld? Ik ben heel nieuwsgierig, laat het me weten!

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 oktober 2011 om 14:03 onder Algemeen, Opleidingen. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.