[pagevisual]

Innovatie

Door: Gerhard Smid

, wie het kleine niet eert…

Innovatie is weer regelmatig in het nieuws. In een negatieve toonzetting. Het zou namelijk niets hebben opgeleverd. Nu is dat geen echt nieuws, dit beweert de voormalige secretaris van het -Frans Nauta- al langere tijd. Jammer genoeg doet de journalistiek haar werk niet. Niemand zoekt eens uit of wat Frans beweert wel hout snijdt. Ik ga Frans niet tegenspreken. Maar ik wil wel wijzen op drie, minder zichtbare, subtiele ontwikkelingen.

 

Innovatie bij academici

Ten eerste ontwikkelingen onder academici. Universiteiten gaan hier en daar duurzame verbindingen aan met praktijkvraagstukken, ook als het niet om groot geld gaat. Het is opmerkelijk hoeveel academische instituties de laatste tijd ruimte maken voor individuele praktijkmensen zodat zij hun ideeën kunnen omzetten in hoogwaardige kennis. Nieuwe PhD programma’s bij de Open Universiteit en de Radboud Universiteit voegen zich bij eerder genomen initiatieven van Sioo, de EUR en de Business School Nederland. Nu noemen ze het nog “buiten-promovendi”, maar daar komt nog wel een elegantere naam voor. We zijn trots op ons onderzoeksplatform!

Uitkomsten van onderzoek en ontwikkeling

Ten tweede: uitkomsten van onderzoek en ontwikkeling. Ik verheug mij op de aankomende conferentie van het Kennisnetwerk Systeeminnovaties en Transities (KSI programma), op 3 en 4 juni. Daar is alle gelegenheid om kennis te nemen van onderzoek naar de rol van actoren bij . Bij Sioo weten we er al aardig wat van (zie de boeken van Arienne van Staveren, Zonder wrijving geen glans en Werken aan systeeminnovaties, en werk van mijn hand)  en dat wil ik graag testen.

Innovatie met In de Wind

Ten derde: niet afwachten maar bouwen aan innovatie. Academische research is belangrijk, maar daar wachten we niet altijd op. De komende maand gaat alweer de 12e editie van start van ons programma In de Wind, invloedrijk handelen in veranderprocessen. Dit is betekenisvol. Sioo heeft via dit traject de afgelopen jaren al meer dan 200 organisatieprofessionals geholpen om een nieuwe propositie te ontwikkelen voor hun klanten. Al doende hebben ze ook hun innovatieve vermogen voor de lange duur ontwikkeld!

Lees hier meer over ons programma In de Wind, invloedrijk handelen in veranderprocessen.

Wilt u meer weten over  de achtergrond bij dit programma? Zie het hoofdstuk Ondernemend onderzoeken. Van leren & ontwikkelen naar onderzoeken & innoveren – geschreven door van Marguerithe de Man en Gerhard Smid, gepubliceerd in het boek: Smid, G.A.C, Rouwette, E. (ed) (2009) Ruimte maken voor onderzoekende professionaliteit. Onderzoekend handelen, handelend onderzoeken. Assen, Van Gorcum.

Kleine stapjes

Die subtiele ontwikkelingen zijn van groot belang. Innovatie gaat zelden in één klap. Juist de kleine stapjes, de soms microscopische vernieuwingen, zorgen op den duur voor de echte omslagen.

Verder lezen? Zie: Smid, G. & R.C. Beckett. (2004)  Learning space in the Context of Sustainable Change In: Boonstra J.J. (ed) The dynamics of  management of Organizational Change and Learning. Chicester, Wiley.

Tags: , ,

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 juni 2010 om 09:46 onder Algemeen, Innoveren. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.