[pagevisual]

Leren redeneren!

Door: Annet Weitering

Onlangs woonde ik een Sioo-avond bij waar René ten Bos sprak over zijn nieuwste boek: Stilte, geste, stem.

Citaat: Stilte, geste, stem is een filosofisch drieluik over de momenten waarop non-verbaliteit in de plaats treedt van gesproken taal. Stilte verwijst daarbij naar de afwezigheid van taal en geluid. Geste staat voor het moment waarop het doen belangrijker wordt dan het zeggen. Stem duidt ten slotte op het pure geluid dat (nog) geen taal is. Op de hem eigen meeslepende en aanstekelijke wijze ontsluit Ten Bos een veelal onderdrukt domein van affecten, waarin de mens keer op keer de controle dreigt kwijt te raken.

Ik genoot niet alleen van de inhoud die langskwam, heel interessant voor alle professionals in organisaties, maar vooral van de manier waarop René zijn verhaal vertelt. Soepel redenerend, gelardeerd met concrete praktijkvoorbeelden, verheffend, met humor en confronterend, uitwaaierend en toch ook weer mooi terug naar de hoofdlijn. Later vond ik nog een prachtig radio-interview.

Zo mooi als Rene ten Bosch, daar moet je echt talent voor hebben, maar is ook zeker (deels) te leren. Daarom is ‘Leren ’ een belangrijke rode draad in Sioo opleidingen en dat begint bij Essentials in Consulting and Change (v/h de Basisopleiding voor Organisatieprofessionals); , zowel in een gesprek als op papier (bijvoorbeeld in een offerte). Een professional hoort zijn  opdrachtgever mee te kunnen nemen in zijn visie op het vraagstuk en in de oplossingsrichtingen die hij of zij voorstelt. Een van de moeilijkste aspecten daarvan is het uit elkaar kunnen houden van feiten en interpretaties. In Essentials in Consulting and Change maken deelnemers dan ook offertes, waar ze feedback op krijgen en veranderplannen met een veranderredenering: Wat is de context, het vraagstuk, wat is mijn interpretatie, welke oplossingsrichtingen zie ik voor me en hoe stel ik me de aanpak van het vraagstuk voor? Deelnemers leren in gesprekken met opdrachtgevers redenaties te bouwen die navolgbaar zijn.

Op onze alumni-avond op 31 oktober 2011 is Leren Redeneren het thema. Na een korte introductie op het thema volgt een wedstrijd Redeneren. Docenten van Sioo begeleiden de wedstrijd. Voor de winnaar is er een mooie prijs! Kom als alumnus van Essentials in Consulting and Change (of de Basisopleiding voor Organisatieprofessionals) naar de bijeenkomst en neem collega’s of vrienden mee voor wie de Essentials in Consulting and Change ook interessant kan zijn. In september en november starten er weer kerntrajecten en tal van workshops.

Ik hoop je te ontmoeten op 31 oktober.

Tags: ,

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 augustus 2011 om 14:27 onder Algemeen, Symposia en bijeenkomsten. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.