[pagevisual]

Mijn nadere kennismaking met de wereld van controllers

Where control meets change!

Door: Brechtje Kessener

Wat ontzettend leuk om te merken dat de nieuwe sociale media inderdaad nieuwe contacten opleveren. Naar aanleiding van mijn vorige blog  De controllers rukken op!?, nam Jan Bots contact met me op. Prof. dr. ir. Jan M. Bots werkt bij Nyenrode Business Universiteit en is daar verantwoordelijk voor de controllersopleidingen: De en een Master of Science in Controlling. Hij schreef: “Vanuit deze achtergrond spreek ik graag met je om te proberen je beeld te verduidelijken. Als je dat nuttig en leuk lijkt, laat je horen. Ik kom graag langs.”

Daar ging ik natuurlijk graag op in! En zo zaten we afgelopen maandag bij elkaar in een van de ruimtes bij Sioo. Het werd een geanimeerd gesprek waarin we de wonderlijke wereld van bespraken. Jan schetste de historie van de controller als de interne accountant die een aparte status kreeg. Feitelijk een vrij jong vak met nu zo’n 2500 in Nederland. Als groep echter niet goed onder één noemer te vangen omdat de invulling in de praktijk erg afhangt van de persoonlijke belangstelling van de controller zelf en de ruimte die hij krijgt (claimt) in zijn organisatie.

Jan kleurde de verschillende verenigingen als de Nivra en het Controllers Instituut met zijn verhalen. Hij was optimistischer over het lezen van de vakbladen en gaf aan dat controllers zich voortdurend moeten nascholen om te titel van register controller te mogen voeren. Daarvoor moeten ze ‘PE (permanente educatie) punten’ halen. Hoewel we die vraag nog niet vaak krijgen, waarschijnlijk wel de moeite waard om eens te onderzoeken hoe Sioo programma’s met gewaardeerd kunnen worden. Het blijven rekenaars tenslotte. Overigens hebben de verenigingen soms dubbele petten op bij het toekennen van deze punten, aldus Jan.

Tot slot haalde Jan ook het laatste jaarcongres van het Controllers Instituut aan, met het thema Where Control meets Change. Jammer dat ik dat niet eerder wist – maar het geeft in ieder geval aan dat een verdere kennismaking tussen controllers en Sioo zinvol kan zijn! Op advies van Jan ga ik eens verder verkennen wat het komende congres inhoudt en toch eens het blad MCA openslaan. Veelbelovende titel trouwens MCA Management Control & Accounting Tijdschrift voor Financial Executives.

Tags: , , ,

Dit bericht is geplaatst op woensdag 26 januari 2011 om 13:26 onder Algemeen, Designing Complex Organizations. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.