[pagevisual]

Preventief? Pro-actief!

Door: Marguerithe de Man

Vorige week hadden we een rondetafelgesprek met In de Wind 13. We begonnen natuurlijk met een rondje ‘hoe is het met iedereen’ en, zoals dat in groepen gaat, als er iemand de toon zet, neemt de rest dat over. Iedereen begon zijn verhaal dus met: “Ik werk nog bij …”. Toen dat patroon zichtbaar werd, hadden we het erover wat iedereen er bewust of onbewust van vond dat “je nog bij… werkte”. Het bleken allemaal bewuste beslissingen te zijn, want mede door de ontwikkeling die de deelnemers hadden doorgemaakt was het werk wat ze in hun organisatie deden, inclusief de klussen voor hun klanten, zoveel leuker geworden dat ze helemaal niet weg hoefden! Het gras aan de andere kant van de heuvel was niet langer groener, ze waren inmiddels in staat om het eigen gras groen te maken!

Ook Floris werkt nog bij dezelfde werkgever, maar wel in een andere rol. Hij is inmiddels manager van het mobiliteitscentrum. Ik vertelde kort iets over Public Executive Career Management, een nieuw Sioo programma, en de volgende dag stuurde ik Floris de brochure. Daarop ontspon zich een e-mailconversatie, want Floris vond Public Executive  interessant, omdat het preventief was. Ik merkte dat ik een beetje van slag raakte door dat begrip preventief. Mijn associatie met preventief is er een van een rationele strategie om iets te voorkomen, om risico’s uit te sluiten. Is investeren in jezelf preventief, ook al is het door te participeren in een leeromgeving waarin werken aan je profiel en je positionering op de arbeidsmarkt een expliciete lijn is? Misschien wel, maar ik definieer het eerder als pro-actief. Ik denk eigenlijk dat Floris van zichzelf ook niet vindt dat hij preventief In de Wind is gaan volgen. Dat ga ik hem toch nog eens vragen. Investeren in jezelf waardoor je robuuster wordt, met een duidelijker positionering en profilering is volgens mij ondernemend. Je bent immers beter in staat om je eigen gras groen te maken en je eigen gras te creëren. Je hoeft niet langer op zoek aan de andere kant van de heuvel; in ieder geval niet langer als vlucht voorwaarts.

Tags: , ,

Dit bericht is geplaatst op maandag 21 januari 2013 om 16:40 onder Algemeen, In de Wind, Ondernemerschap, Opleidingen, Professionaliseren, Public Executive Career Management. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.