[pagevisual]

Shakespeare en Leiderschap: Hamlet

Door: Henriëtte  Koomans

Op 9 juli start Sioo met de studieweek: “Henry V en leiderschap; inspireren onder moeilijke omstandigheden.” Jaap van Muijen, rector van Sioo, voelde meteen aan hoe actueel de leiderschapsthema’s in ’s Henry V zijn. Daarnaast vormen ze een prachtige metafoor om het eigen te onderzoeken. Jaap en ik gaan deze bijzondere studieweek samen begeleiden.

In dit blog wil ik mijn enthousiasme en kijk op Shakespeare’s karakters als Henry V, Macbeth, King Lear en Hamlet delen.  Dat doe ik aan de hand van voorstellingen die ik de komende tijd ga zien.

Afgelopen vrijdagavond, 22 april, zag ik Hamlet uitgevoerd door het Noord Nederlands Toneel (NNT) regie: Ola Mafalani in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Neem Hamlet. “Something is rotten in the state of Danmark.” We horen het meteen in het begin van het stuk. Waarom stapt Hamlet niet op, vraag ik me af, en geef mezelf een antwoord: zo makkelijk breek je niet met je familie en zo eenvoudig zeg je je positie niet op, als je veelbelovend in de top meedraait. Maar als je oom, je vader vermoordt om vervolgens je moeder te trouwen, begint opstappen een serieuze optie te worden, lijkt me.

Ziet Hamlet, zoals veel jonge leiders, toch mogelijkheden om dat wat rot is in zijn naaste omgeving aan de kaak te stellen en recht te zetten? De eer van zijn vader te herstellen, iets te betekenen voor het land? Het is het proberen waard, maar met wie? Nu zijn oom de baas is, buigt iedereen schaamteloos voor deze nieuwe machthebber, inclusief twee van Hamlet’s beste vrienden. Het is niet om aan te zien, gek makend en Hamlet komt alleen te  staan.

Hamlet reflecteert, is creatief in het aantonen van de schuld van zijn oom, confronteert de koningin moeder, rekent af met twee verraders, maar komt niet tot het daadwerkelijk doden van zijn oom. Hij heeft geen beeld van de toekomst waarmee hij bondgenoten kan maken en mobiliseren om het leiderschap van zijn oom omver te werpen. Hetgeen hij uit in bitter zelfverwijt:

Why, yet I live to say “this thing’s to do,” Since I have cause and will, and strength, and means, to do it.

Dat maakt Hamlet een menselijke en tragische leider. Een prachtige spiegel. Want hoe heldhaftig zijn wij zelf als het erop aan komt? Durven wij misstanden recht te zetten?Vinden we nieuwe wegen om veranderingen in gang te zetten? Of zoeken we net als Hamlet een publiek om onze situatie mee te bespiegelen, komen we tot een paar dappere acties, om uiteindelijk verstrikt te raken in de intriges van de macht?

De verdienste van de regie van Ola Mafalani is een extra ingelast personage, dat regelmatig naar de uitgang vraagt. Hamlet wijst haar die keer op keer. Opstappen lijkt in Mafalani’s productie een optie! Maar deze Hamlet raakt steeds verder verstrikt in zichzelf.

Als theater en Shakespeare liefhebber blijf ik het spannend vinden om zijn toneelstukken steeds in verschillende producties te zien. Lukt het de regisseur om het universele van Shakespeare in deze tijd te plaatsen, welke beelden worden gekozen, wat gebeurt er met de prachtige teksten? Kunnen de acteurs de beroemde personages aan? Deze Hamlet productie is, wat dat laatste betreft, helaas geen aanrader. Zie ook deze recensie.

In juni speelt Macbeth, regie Johan Simons. Het karakter Macbeth is bijna het tegenovergestelde van Hamlet, meteen in het begin van het stuk gaat Macbeth over tot actie. Daarover meer in een volgend blog.

De studieweek Henry V en leiderschap; inspireren onder moeilijke omstandigheden start op 9 juli 2012 (aanmelden kan hier) en wordt begeleid door Jaap van Muijen en Henriëtte KoomansLeiderschap onder moeilijke omstandigheden is van alle tijden. U verdiept zich in de dilemma’s rond macht en invloed, authenticiteit en integriteit.

Tags: , ,

Dit bericht is geplaatst op woensdag 25 april 2012 om 09:49 onder Algemeen, Gastblog, Leiderschap. U kunt de reacties volgen via de RSS 2.0 RSS-feed. U kunt een reactie achterlaten of een link op uw eigen website plaatsen.

Geef een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te posten.